بر پهنه ی نیلگون خلیج فارس، مجسمه بزرگ نبرد رستم و اژدها، یادآور حماسه ی جاودان شاهنامه، سر بر افراشته است. این مجسمه ی فاخربا ارتفاع ۸ متر، که نخستین مجسمه در آب های ایران به شمار می رود، ثمره ی خلاقیت و ظرافت هنرمندان ایرانی است که بر اساس طرحی از استاد محمود فرشچیان، حماسه ی خان سوم شاهنامه را به شکلی بدیع و جاودانه، در معرض دید همگان قرار داده اند.
در روایت های شاهنامه آمده است که پس از نبردی جانانه، رستم پهلوان، اژدهای پلید را مغلوب و از پای در می آورد. از پیکره ی اژدها، خونِ تیره ای جاری می شود که سیلِ بارانی آن را شستشو می دهد و زمین را از پلیدی پاک می کند. مجسمه ی رستم و اژدها در بوشهر، نمادی از این پاکی و روشنایی است که از دل دلاوری و مبارزه با تاریکی و پلیدی سرچشمه می گیرد.
ایده ی ساخت این مجسمه ی حماسی، از ابتکارات شهرداری بوشهر بود که با هدف خلق اثری ماندگار و نمادی درخشان از فرهنگ و تاریخ ایران، در سال ۱۳۹۵ به ثمر نشست. اما خلق این اثر فاخر، بدون چالش و دشواری میسر نبود. ظرافت و پیچیدگی طراحی مجسمه، به ویژه به دلیل وجود سه شخصیت در هم تنیده، نیازمند تبحر و ظرافت هنرمندان مجسمه ساز بود.
اما بدون شک، بزرگترین چالش این پروژه، نصب آن در دل دریا بود. برای نخستین بار در ایران، مجسمه ای عظیم در فاصله ی ۲۰۰ متری از ساحل، در پهنه ی خلیج فارس نصب می شد. این کار ظریف و حساس، نیازمند برنامه ریزی دقیق و محاسبات فنی پیچیده بود. نصب این مجسمه در یک بازه ی زمانی ۲۰ روزه از اواخر اسفند تا اواسط فروردین، همزمان با طولانی ترین جزر و مد سال در بندر بوشهر، ظرافت و دقت عمل تیم طراحان و مجریان این پروژه را به وضوح به نمایش می گذارد. این مجسمه درمدت زمان ۸ ساعت فاصله بین جزر و مد در مکان خود نصب شد.
متریال به کار رفته در ساخت این مجسمه، فایبر گلاس است و برای محافظت از آن در برابر امواج و خوردگی آب دریا، از پوشش اپوکسی استفاده شده است.
مجسمه ی بزرگ نبرد رستم و اژدها، به عنوان نمادی از فرهنگ، تاریخ و هویت ایران، نه تنها جاذبه ای گردشگری منحصر به فرد برای شهر بوشهر محسوب می شود، بلکه یادآور رشادت ها، دلاوری ها و فداکاری های پهلوانان این مرز و بوم است و حماسه ی جاودانه ی نبرد خیر و شر را در اذهان زنده نگه می دارد.
این پروژه در کنار سایر پروژه های توسعه فضاهای هنری بوشهر و خلیج فارس از جمله آذین بندی شهری ، المان های دائم و المان های موقت شهری به سفارش مدیریت شهری بندر بوشهر ، توسط دپارتمان هنرشهرمرکز آفرینش و توسعه فضاهای هنری سراج طراحی و اجرا شده است.
عکس های بیشتر را در آلبوم زیر برگ بزنید