×
جستجو در سایت
ورود و عضویت
بازیابی رمز ورود
کد تایید ارسال شد
جهت تایید تغییر رمز کد ارسال شده را وارد نمایید
ورود
نام کاربری یا رمز خود را فراموش کرده ام
شماره موبایل خود را وارد نمایید
ارسال
اگر هنوز عضو نیستید 
عضویت
ارسال
ارسال

حماسه‌سرای توس در قلب دانشگاه فردوسی

بر فراز میدان دانش، نگهبانی از جنس حماسه و فرهنگ

در قلب دانشگاه فردوسی، جایی که نام بلندترین حماسه‌سرای ایران بر سر آن نقش بسته، تندیسی باشکوه برافراشته شده است. سردیس فردوسی، شاعر بی‌بدیل ایرانی، با ۸ متر ارتفاع، به مثابه پرچمی از حماسه و هویت ایرانی، بر فراز میدان ایستاده و نظاره‌گر دانشجویان و رهگذران است. این سردیس که در سال ۱۴۰۰ هجری شمسی ساخته و نصب شده، عنوان بزرگترین سردیس فردوسی در ایران را به خود اختصاص داده و یادآور داستان ها و حکمت‌های شاهنامه برای نسل امروز است.

تندیسی برگرفته از نگاهی نو به حماسه

طراحی این تندیس برگرفته از مجسمه فردوسی اثر ابوالحسن خان صدیقی، مجسمه‌ساز برجسته ایرانی، است. محسن سراجی، مدیر هنری پروژه ساخت و طراحی این سردیس، در این باره می‌گوید: “در طراحی این تندیس، با نگاهی مدرن و انتزاعی به مقام و منزلت این شاعر بزرگ ادای احترام شده است. اتود اولیه مجسمه فردوسی تحت تأثیر پنج ایده محوری توسط یک کارگروه فنی و محتوایی که جمعی از هنرمندان و نخبگان در آن حضور داشتند، شکل گرفت و در نهایت به سرپرستی پوریا ثابت به جمع‌بندی رسید. این پنج کانسپت اصلی شامل انتشار اندیشه فردوسی، اشاره به ماندگاری و پابرجایی ابیات فردوسی پس از گذار قرن‌ها و سده‌ها، ایجاد ریتم در تندیس، اعتنا به بیت مشهور «بسی رنج بردم در این سال سی/عجم زنده کردم بدین پارسی» و آشنایی زدایی از اثر هنری می‌شود. تلاش ما بر این بود که ضمن حفظ شکوه و عظمت فردوسی، تندیسی خلق کنیم که با زبان روزگار امروز سخن بگوید و با نسل جوان ارتباط برقرار کند.”

یکی از چالش‌های اصلی در طراحی این سردیس، ایجاد پیوندی عاطفی بین مخاطب و تندیس بود. سراجی در این باره می‌گوید: “نگاه انتزاعی به فردوسی، می‌توانست باعث ایجاد فاصله بین مخاطب و تندیس شود. خوشبختانه پس از نصب سردیس و استقبال دانشگاهیان از آن، این نگرانی برطرف شد و شاهد بودیم که مخاطبان به خوبی با تندیس ارتباط برقرار می‌کنند.”

در ساخت این اثر فاخر، از متریال‌های مختلفی همچون فایبرگلاس، رزین، گچ و سایر تثبیت کننده‌ها استفاده شده است. همچنین سازه اصلی آن از جنس فولاد است تا در برابر شرایط جوی مختلف، از استحکام و ماندگاری بالایی برخوردار باشد.

یکی از نکات جالب در مورد نصب این مجسمه، انتقال و نصب آن به صورت یک تکه بود. سراجی در این باره می‌گوید: “معمولاً مجسمه‌هایی با این ابعاد، در چند قطعه به محل نصب منتقل و در آنجا مونتاژ می‌شوند. اما با توجه به محدودیت زمان و تغییرات در مدیریت دانشگاه، مجبور شدیم مجسمه را به طور کامل با تریلی از کارگاه ساخت به میدان اصلی منتقل و نصب کنیم.”

حضور این سردیس در دانشگاه فردوسی، که به نام این شاعر نامگذاری شده است، یادآور میراث گرانبهای فرهنگی ایران و اهمیت حماسه شاهنامه در پاسداری از هویت ملی و ارزش‌های ایرانی است. دانشجویان و بازدیدکنندگان می‌توانند با نظاره این تندیس، ضمن ادای احترام به فردوسی، با حماسه‌های شاهنامه و پیام‌های والای آن آشنا شده و در غنی‌سازی روح و اندیشه خود گام بردارند.

بی‌شک، نصب این سردیس در دانشگاه فردوسی، اقدامی ارزشمند در جهت ترویج فرهنگ و ادب فارسی و ارتباط نسل جوان با گنجینه‌های گرانبهای فرهنگی ایران است. این تندیس، یادآور حماسه‌ها و رشادت‌های نیاکانمان خواهد بود و مشعل فروزان هویت ایرانی را در قلب نسل جوان روشن نگه خواهد داشت.

گفتمان های اصلی این سردیس شامل موارد زیر است:

  • بازتاب اندیشه فردوسی بزرگ در زمینه و زمانه اثر.
  • تکرار اشکال هندسی به منظور نقش بستن هنر سرایش شاهنامه در ذهن بیننده .
  • اندیشه به کارگیری پایدارترین شکل هندسی، مثلث به منظور پیوندهای پررنگ تر و ماندگارتر با نگاه حماسی خالق شاهنامه.
  • تأکید بر مصرع «بسی رنج بردم در این سال سی » با بکارگیری قطعات بر پایه مضربی از عدد سی.
  • آفرینش اثر به گونه ای انتزاعی جهت پویایی ذهن و گوناگونی بیشتر از دریچه نگاه تماشاگر اثر در طول زمان

جهت کسب اطلاعات بیشتر درمورد نصب این سردیس،میتوانید به خبرگزاری های زیر مراجعه کنید.

رسانه خبری تحلیلی هنر مشهد

دانشگاه فردوسی مشهد

خبرگزاری دانشجویان ایران “ایسنا”

خبرگزاری عصر ایران

خبرگزاری تحلیلی ایران

خبرگزاری صدا و سیما

خبرگزاری دانشجویان ایران “ایسنا”